Zanim powstanie czekolada

CZYLI KILKA SŁÓW O KAKAO

  • Kakaowce to wiecznie zielone drzewa, które rosną w klimacie podrównikowym.
  • Drzewa zaczynają owocować między 3 a 5 rokiem od zasadzenia a największe zbiory otrzymuje się po około 15 latach.
  • Kwiaty mają biało - różowo - czerwoną barwę i rosną nie tylko na gałązkach, ale także na pniu drzewa. Takie zjawisko nazywa się kauliflorią.
  • Zapylenie kwiatów odbywa się nie tylko za sprawą owadów, ale także ptaków czy gryzoni. Na plantacjach kakao często zapylaniem kwiatów kakaowca zajmują się ludzie.
  • Owoce dojrzewają po około sześciu miesiącach od zapylenia. W zależności od odmiany, dojrzałe owoce mierzą od 10 do nawet 30 centymetrów i mają barwy: od żółtej, przez pomarańczową do ciemnoczerwonej.
  • Najpopularniejsze są trzy odmiany kakaowców: criollo, forastero, trinitario.
  • Owoc składa się z grubej łupiny skrywającej od 20. do 60. ziarenek otoczonych słodkim, białym miąższem.
  • W ciągu roku odbywają się dwa zbiory owoców: główny(od września do marca) oraz mniejszy (od kwietnia do września).
  • Owoce są ścinane z drzew a następnie oddziela się ziarna z miąższem od łupin.
  • Kolejnym etapem jest fermentacja z udziałem drożdży i bakterii naturalnie występujących w otoczeniu. Po około siedmiu dniach ziarna otrzymują charakterystyczny kolor i aromat.
  • Następnie, ziarna przenosi się na zewnątrz, gdzie przez najbliższych 10 dni, będą suszyć się w pełnym słońcu. Po tym czasie ziarna powinny zawierać nie więcej niż 3 procent wilgoci. Dokładne wysuszenie ziaren gwarantuje, że nie zepsują się w ładowniach statków podczas transportu.
  • Następnie, w fabrykach dokonuje się dalsza obróbka ziaren: czyszczenie (pozbywanie pyłu i łusek) oraz prażenie. Następnie z ziaren pozyskuje się tłuszcz kakaowy lub proszek kakaowy, które następnie wykorzystuje się do produkcji czekolady.
  • Aż 67 procent zbiorów kakao na świecie w 2015 roku pochodziło z trzech krajów: Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany oraz Indonezji.