Ciekawostki

Każda wyprawa kosmiczna w historii miała na wyposażeniu czekoladę.

Owoce kakaowca są…
jagodami!

Wypicie filiżanki czekolady da ci energię na wiele godzin wędrówki

Rodzajowa nazwa kakaowca (Theobroma) nadana przez Karola Linneusza, wywodzi się z greckich słów i oznacza “pokarm bogów” (theos = bóg, broma = pożywienie).

Czekolada nie tylko krzepi ale także pomaga walczyć z… próchnicą! Oczywiście jest to prawda jedynie w przypadku gorzkiej czekolady.

Podczas gdy Polak zjada średnio 3,7 kg czekolady w ciągu roku, w Wielkiej Brytanii na głowę przypada 7,3 kg, w Austrii oraz Holandii po 8 kg, natomiast przeciętny mieszkaniec Szwajcarii konsumuje rocznie ok. 10 kg czekolady!

Ekstrakty z kakao i czekoladowe kompozycje zapachowe są wykorzystywane do produkcji perfum.

Gorzka czekolada pozytywnie wpływa także na ciśnienie krwi: według naukowców, jedząc jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie, możemy zmniejszyć ryzyko zawału nawet o ponad 30%

Czekolada jest źródłem przeciwutleniaczy, które bardzo pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Kremy i balsamy z zawartością czekolady są wykorzystywane do masażu.

Pamiętaj, aby nie dawać czekolady swoim czworonożnym przyjaciołom, gdyż zawiera teobrominę - substancję, która dla ludzi jest nieszkodliwa, niestety toksyczna dla zwierząt.